TOBB’dan yat turizmi için KDV indirimi talebi
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhsin Dönmez, geçen hafta düzenlenen TOBB Ekonomi Şurası'nda Başkan Ender Yorgancılar'ın Ege Bölgesi ile ilgili yat turizmi için KDV indiriminin uygulanmasını talep ettiklerini söyledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ocak ayı olağan meclis toplantısı düzenlendi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın babası sanayici İsmet Yorgancılar’ın vefatı nedeniyle katılamadığı toplantı Meclis Başkanı Salih Esen’in başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhsin Dönmez ile sanayicilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Salih Esen, yılın ilk ayında geriden gelen ekonomik göstergelerde iyileşmenin olmadığını, piyasalarda belirsizliğin ve kötümser beklentinin devam ettiğini ifade etti. Dolardaki düşüşe rağmen, gerek hammadde ve gerekse finansman maliyetleri düşmeyen, iç pazardaki daralma nedeniyle zor günler geçiren üretici için hükümet tarafından destekleyici adımların geldiğini ifade eden Esen, acı bir reçeteye gerek duymadan bu günleri atlatmak istediklerini söyledi.
“Peşin verginin kaldırılmasıyla yatırım iştahı artacaktır”
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası ile ilgili izlenimlerini aktaran EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhsin Dönmez, şurada Başkan Ender Yorgancılar’ın ele aldığı konular hakkında bilgi verdi. Dönmez, “Finansmana erişimdeki sıkıntıların giderilmesi-piyasadaki nakit sıkışıklığı, kredi faizlerinin yüksekliği-reel sektörün krediye ulaşımındaki güçlükler, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılabilmesi için kamu-özel sektör istişare mekanizmasının etkin çalıştırılması, yüksek enflasyon döneminde çıkan peşin verginin kaldırılmasıyla yatırım iştahının artacağı, SGK ödemelerinin 1 yıl süreyle ertelenmesinin piyasaya olumlu yansıyacağı dile getirildi” dedi.
Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin önceliklendirilmesi, vize konusunun çözümlenmesi, çevreye katkısıyla geri dönüşüm firmalarının; enerji, altyapı ve finansman araçları bakımından teşvik kapsamına alınması, İzmir’de oda ve borsalarca kurulacak Ar-Ge ve inovasyon merkezlerinin teknopark desteklerinden faydalanması, iş insanlarının da ticari uyuşmazlıklarda arabulucu olabilmesinin sağlanmasının talep edildiğini dile getiren Dönmez şöyle devam etti: “Kemalpaşa Lojistik merkez yönetiminin oda ve borsaların da temsil edildiği Lojistik İhtisas OSB yapısında bir müteşebbis heyet ile yönetilmesi konusunda görüşlerimiz aktarıldı. Denizli’nin Aliağa Nemrut Liman’ına kesintisiz demiryolu bağlantısının bölge ticaret ve ihracatına önemli katkı sağlayacağını söyleyerek, yat turizminde de, konaklama sektöründe yapılan KDV indiriminin uygulanmasını talep ettik”
“Bölgesel istihdam teşviki 1 yıl daha uzatılacak”
Hükümetin yıl içinde sürdüreceği destek paketleri hakkında sanayicilere bilgi veren Dönmez, “Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında, konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında yüzde 10’luk bir indirim, 2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin, asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini devlet üstlenecek. Kadın, genç ve engelli istihdamındaki teşvik süresi 12 aydan 18 aya çıkarılacak. İmalat sanayiinde 2019 yılı boyunca AR-GE faaliyetlerinde süre sınırı olmaksızın yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV alınmayacak. Bölgesel istihdam teşviki 1 yıl daha uzatılacak, 51 il ve 2 ilçede işverenlere sağlanan 6 puanlık SGK teşviki devam edecek, asgari ücret desteği 2019’da 12 ay boyunca verilecek” ifadelerini kullandı.
1 Ocak itibari ile çok tehlikeli sınıfta yer alan, 10’dan fazla çalışanı bulunan ve son 3 yıl içerisinde ölümlü ve sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası bulunmayan işyerlerinde, çalışanların işsizlik sigortası işveren payının, bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacağını açıklayan Dönmez, sigorta prim teşviki uygulaması kapsamında 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan desteğinin, 5 puana çıkartılacağı bilgisini paylaştı.
2019’daki küresel riskler ve fırsatlar
2019 yılında küresel ekonomide nelerin beklendiğini dile getiren Muhsin Dönmez, “Küresel Ekonomi’de yüzde 3,5’ten yüzde 2,9 oranında yavaş büyüme, yumuşak iniş, sıkılaşma, temini zor ve pahalı finansman, yüzde 3,8’den yüzde 3,6 oranında yavaşlayan ticaret hacmi” değerlendirmelerinde bulundu. Avrupa Birliği yönündeki beklentilerini sıralayan Dönmez, “Büyümede yüzde 1,9’dan yüzde1,6 oranında gerçekleşen daralma, Brexit sonrası dağılma ihtimali, ilk yarıda parasal genişleme, İtalya bankalarının batık kredi oranı, Avrupa genelinde borç krizi” dedi.
Dönmez gelişmekte olan ülkelerdeki beklentilerini ise şöyle sıraladı: “Pazarın öne çıkanı Çin’de, dünya geneline göre yüksek ama geçmişe göre yüzde 6,5’ten yüzde 6,2 nispetinde daralma, Çin dışında gelişmekte olan ülkelerde büyümede yüzde 4,2 oranında daralma.”
Başkan Vekili Dönmez sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Biz içerde piyasayı canlandırmayı, özel sektörü desteklemeye çalışırken bakalım yeni bir yılda küresel ekonomide neler bekleniyor? Küresel ekonomide yavaş büyüme, yavaşlayan ticaret hacmi öne çıkacak. Küresel ekonomide Trump’ın öngörülemeyen kararları, ticari korumacılık, küresel borçluluk artışı, jeopolitik riskler geçerli. Türkiye açısından fırsatlar ve riskler olarak değerlendirmekte fayda var. FED’in politikasında yumuşama, petrol fiyatlarının düşmesi, turizm gelirlerinde artış, yabancı sermayenin gelişmekte olan ülkelere olası yönelişi fırsat olarak değerlendirilmelidir. Risklerimiz ise; AB ve küresel ekonomide beklenen daralma, iç talepte daralmanın artması, reel sektör krizinde derinleşme, yeni yatırımların olmaması, kurlarda yeniden artış, dış politikada olası bir kriz ve krizin bankalara sıçramasıdır.''