Denizciler Yıpranıyor

Denizciler Yıpranıyor



Yıpranma payı hakkının denizcilere geri kazandırılması konusu uzun yıllardır gündem konusu olmuştur. Konuyla alakalı çalışmalar yapılmış, yazılar yazılmış, resmi/yasal başvurular olmuş ancak olumlu bir sonuç alınamamıştır.

Daha önce, 3595 sayılı Kanun ile 20 Haziran 1987 tarihinde başlayan ve sosyal güvence kapsamında sağlanmış bulunan yıpranma hakları ve fiili hizmet süresi zammı, 1 Ekim 2008 tarihinde 5510 Sayılı Yasa’dan çıkarılmasıyla Türk denizcilerinden alınmıştır. Yaklaşık 135.000 faal Türk denizcisi, denizciliğin yıpratıcı bir meslek grubu olarak değerlendirilmemesi sebebiyle bu haktan istifade edememektedir. “Kara çalışanlarından farklı olarak, çalışma şartları deniz çalışanlarının hem yaşamlarından çalmakta hem de meslek ömürlerini kısaltmaktadır’’ diyen Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), denizde çalışmanın büyük bir yorgunluk olduğunu, hatta bu yorgunluğu tükenmişlik, bitkinlik, aşırı biriken yorgunluk olarak da ifade etmektedir.

Bizlerden alınan “yıpranma payı” hakkımızı geri istiyoruz…

Biz Türk denizcileri, bütün zorluklara, tehlikelere ve tehditlere rağmen, gemimiz bizi terk etmeden gemimizi terk etmiyoruz; peki yasalar bizi neden terk ediyor?

Yorumlar